Strategija, kaip sumažinti COVID protrūkį per 8-10 sav: pirmieji 8 žingsniai. Rašto Lietuvos respublikos Prezidentui Gitanui Nausėdai 2020-11-19 d. ištrauka.

© Cituoti: Jolanta Griškevičienė.  Strategija, kaip sumažinti COVID protrūkį per 8-10 sav: pirmieji 8 žingsniai. Rašto Lietuvos respublikos Prezidentui Gitanui Nausėdai 2020-11-19 d. ištrauka. https://sleptuvevilties.blogspot.com/, 2021-01-01.

Pastaba: pašalinta asmeninė informacija ir palikta dalis - Strategija

Savo 25 metus gydytojo darbo esu paskyrusi labai svarbiai medicinos sričiai – infekcijų kontrolei sveikatos priežiūros įstaigose, t.y. mano darbas visą laiką buvo skirtas tam, kad apsaugoti ir ligonius nuo komplikacijų, ir darbuotojus nuo profesinių ligų, įgytų su darbu susijusia veikla. Paskutinės mano darbovietės (Pasaulio Sveikatos Organizacija, Europos Ligų Kontrolės Centras, Vilniaus Universiteto Vaikų Ligoninė).

Šiandien LRT pranešime perskaičiau Jūsų mintį, kad ‘žmonės jau pavargo nuo koronaviruso, todėl jiems reikia padėti tai išgyventi‘ (G. Nausėda).

Pagalvojau, kad šis kreipimasis gali būti tiesiausias kelias tai pasiekti, įgyvendinti strategiją, kaip sumažinti COVID protrūkį per 8-10 savaičių, sulaukti ramiai švenčių ir po Naujų Metų sukontroliuoti galutinai iki viruso eliminavimo ir saugaus kontroliavimo iki tol, kol atsiras tikrai saugi ir efektyvi vakcina.

Strategija kaip suvaldyti COVID protrūkį per 8- 10 savaičių sustabdant ir sumažinant augimą:

1. Informuoti visuomenę, kad tai yra labai rimta bėda, bet mes turime aiškią strategiją, kaip ją suvaldyti iš esmės sustabdant per 8-10 savaičių. Dalis visuomenės negali izoliuotis dėl darbo pobūdžio, bet tinkamai izoliuotis galėtų daugiau kaip 50% visuomenės. Jei įgyvendinsime priemones kaip numatyta rekomendacijoje „Kalėdinės atostogos su šeima kaip naujas būdas sustabdyti koronavirusinę infekciją“ https://sleptuvevilties.blogspot.com/2020/11/kaledinesatostogos-tik-su-savo-seima.html, drastiškai sumažinsime viruso plitimą. Virusas plinta nuo žmogaus žmogui ir daugelyje rekomendacijų nėra įvertinta tai, kad kiekvienas žmogus gali būti lyg transporto priemonė, kuria virusas keliauja nuo vieno ligonio iki kito. (Priedas 1)


2. Ligoninėse yra daug koronavirusinės infekcijos protrūkių, nes nėra pakankamai atskirti COVID+, COVID- ir COVID? (neaiškūs) ligoniai. Galimi bent trys sprendimo būdai. 

3.1. Variantas 1. COVID+ lengvoms formoms hospitalizuoti turime kuo greičiau panaudoti viešbučius, aprūpinti portatyviniais rentgeno aparatais ir deguonies terapija (specialiais protatyviniais įrenginiais). Kambariuose esantys telefonai ir įrengtos vaizdo kameros sumažintų bet kokį nereikalingą kontaktą tarp paciento ir medikų. Nei LITEXPO, nei kitos didelės atviros erdvės nėra tinkamos infekcinių ligų plintančių oro-lašeliniu būdu pacientų gydymui, jos tinkamos masinių traumų atveju arba sugriuvus namui kaip apgyvendinimo vieta, bet ne COVID infekcijos atveju, nes koronavirusas plinta oro-lašeliniu būdu ir neįmanoma tinkamai izoliuoti pacientų tokioje didelėje erdvėje.

3.2. Variantas 2. Panaudoti karinius pajėgumus ir karinius medikus, kad pagelbėtų testuojant, transportuojant pacientus, įrengiant papildomas ligonines COVID+ ir COVID įtariamiems ligoniams gydyti (pasinaudoti ir adaptuoti planus, kaip esant panaudotam biologiniam ginklui, jei tokie yra tinkamai paruošti).

3.3. Variantas 3. Praplėsti ligonines papildomais moduliniais statiniais su specializuotais skyriais COVID+ gydymui ir COVID? diagnostikai. 

3. Nėščiųjų apsauga. Visos nėščios moterys turi dirbti iš namų, kontaktuodamos su kuo mažiau žmonių arba gauti nedarbingumo pašalpą, kad neužsikrėstų COVID nėštumo metu.

4. Paskelbti gedulo dieną (pavyzdžiui lapkričio 31 d. , 2020) visoms COVID ligos aukoms pagerbti, kartu pagerbiant ir šeimos gydytoją Jevgeniją Mickienę, mirusią nuo COVID profesinės ligos, paaukojusią savo gyvybę už tai, kad mes visi gyventume ir būtume sveiki. Kol kas dėl įvarių biurokratinių neteisingų sprendimų – gydytojos Jevgenijos Mickienės šeimai, atrodo nėra sumokėta komensacija kaip už profesinę ligą ir nelaimingą atsitikimą darbe. Reikėtų šias biurokratines ir teisines klaidas išsiaiškinti, visiems laikams pašalinti, kad visi medikai, tiesiogiai dirbantys su pacientais, visi policininkai ir kitų 24/7 tarnybų darbuotojai gautų tinkamas kompensacijas susirgus arba po mirties nuo COVID. Tai būtų gedulo diena tam, kad priminti visuomenei, kokio mąsto tai bėda, kad negalima neapdairiai tęsti Kalėdinės prekybos ir vaikščioti po įvairias parduotuves (viską kiek įmanoma pakeisti internetine prekyba ir prekyba paštu).

5. Būtina atsisakyti savanorių, supaprastinant įdarbinimo tvarką, kad būtų žinoma, kas kur kada dirba, kokias funkcijas atlieka ir už ką atsako. Savanoriai yra papildoma darbo jėga, bet ten kur yra COVID ligonių, arba infekcijos židinyje gali būti tik papildomi ligos platinimo šaltiniai, nes nepakankamai apmokyti ir nežino kaip elgtis sveikatos priežiūros įstaigose saugiai.

6. Planinės ir įprastos skubios ambulatorinės ir stacionarinės struktūros turi būti išsaugotos nepaliestos. Kai užimamos vietos COVID ligoniais sutrinka visa sveikatos sistemos grandinė. Be to, reabilitacijos ir sanatorinės įstaigos yra svarbios, kad sveikstantys sunkūs ligoniai laiku būtų perkelti iš stacionaro į sanatorinę ar reabilitacinę įstaigą. Kai ribojama jų veikla, sutrikdomas įprastinis ligonių srautas iš ligoninių ir sulėtėja ligonių sveikimo procesas.

7. Atvykimas iš užsienio. Pagrindiniai principai. Pasiruošti tikram karantinui ir uždaryti valstybines ienas, nes Baltarusijoje ir Lenkijoje dar didesnis sergamumas COVID negu Lietuvoje. Išvykti iš Lietuvos turėtų būti leidžima, bet atvykti tik po 14 dienų* karantino specialiai parengtuose viešbučiuose, kambariuose, izoliuojantis individualiai, šeimomis, poromis arba išskirtiniais atvejais savo namuose, jei tam yra tinkamos sąlygos izoliuotis, nekontaktavus su kitais asmenimis. 13-14 izoliacijos dieną, atlikus PGR COVID testą – jei neigiamas įleisti į Lietuvos valstybę, jei teigiamas - spręsti dėl gydymo ir  tolimesnės izoliacijos individualiai. Atvykimo dieną ar anksčiau prieš kelionę padarytas testas neturi prasmės, nes yra rizika užsikrėsti kelionės metu, kontaktuojant su daugiau žmonių lėktuvuose, autobusuose. 2020 pavasarį taikytos sienų kontrolės priemonės pasiteisino ir sumažino įvežtinių infekcijos atvejų plitimą Lietuvoje.

* 14 dienų yra šiuo metu apskaičiuotas koronavirusinės infekcijos inkubcijos periodas, turint patikimus duomenis, galėtume apskaičiuoti ir galimai trumpinti.

8. Teisiniai aspektai. Sveikatos sistemos įstatymas turėtų būti papildytas straipsniu ‘Dėl gydytojų ir kitų medicinos darbuotojų teisinio imuniteto‘. Straipsnis turi būti analogiškai suformuluotas kaip teisėjų neliečiamumas Lietuvos Respublikos teismų įstatyme (Priedas 2). Susiję pacientų žalos įstatymai turėtų būti atitinkamai koreguojami, nes gydytojas, vykdydamas savo pareigas ne visada gali išvengti komplikacijų. Ypač esant pandemijai, lovų hospitalizacijai trūkumui, pacientų komplikacijos tiesiogiai priklauso nuo daugybės sisteminių klaidų, kurios turi būti atvirai aptariamos, registruojamos ir šalinamos, dalinamasi patirtimi, taip užtikrinant tolimesnę saugesnę sveikatos apsaugą ateityje. Po epidemijos gydytojų ir kitų medicinos darbuotojų teisinis imunitetas turėtų likti galioti. Tik atvejų analizė ‘be kaltės‘ leidžia pagerinti nepageidaująmų įvykių ir komplikacijų registrus, išvengti kuo daugiau komplikacijų, šalinant ne tik žmogiškąsias klaidas, bet ir sistemines-organizacines klaidas, kurių šiuo metu medicinoje yra ypač daug.

Rekomendacijomis (Priedas 1) jau naudojasi nuo lapkričio 9 dienos vis daugiau ir daugiau žmonių, todėl tikiuosi, kad jos gali pasukti koronavirusinės infekcijos ligos kontrolę į žymiai trumpesnį, efektyvesnį kelią, suteikti ramesnį miegą valstybės vadovams, medicinos darbuotojams ir visiems žmonėms. 

Kuo didesnė dalis žmonių gali izoliuotis, tuo efektyvesnė ši strategija, tuo didesnis efektas gelbėjant gyvybes ir Lietuvos ekonomiką. Jei pavyktų įgyvendinti Lietuvos mastu šios strategijos pagrindines dalis, išvardintas šiame prašyme, pavyktų suvaldyti protrūkį iki Naujųjų Metų, ...xxx*

Pagarbiai,

Jolanta Griškevičienė


Psl. 4 ir Psl 5

Priedas 1. https://sleptuvevilties.blogspot.com/2020/11/kaledines-atostogos-tik-su-savo-seima.html

Psl. 6

Priedas 2

# straipsnis. Gydytojų ir medicinos darbuotojų teisinis imunitetas (neliečiamumas)

Gydytojas ar medicinos darbuotojas negali būti patrauktas baudžiamojon atsakomybėn, suimtas, negali būti kitaip suvaržyta jo laisvė už komplikacijas, pašalinį ir nepageidaujamą vaistų poveikį, atsiradusias jo gydomam pacientui, įskaitant mirties atvejus, kitus nepageidaujamus įvykius, jei medicinos darbuotojas neturėjo sąmoningo motyvo ir tikslo pakenkti.

Nustačius asmenines, pasikartojančias klaidas, medikams gali būti pasiūlyti tobulinimosi kursai, persikvalifikavimas arba licencijos sustabdymas. 

Komentarai

Populiarūs įrašai