Kalėdinės atostogos tik su savo šeima kaip naujas būdas sustabdyti koronavirusinės infekcijos protrūkį (Jolanta Griškevičienė)


 

Kadangi šiuo metu daugėja koronavirusinės infekcijos atvejų geometrine progresija, būtina sustabdyti, jos plitimą. Spredžiant iš plitimo tempo, tai infekcija, kuri lengvai plinta oru, galimai ir kitais būdais. Labai didelė dalis infekcijų atvejų yra paplitę ligoninėse (suserga medicinos darbuotojai ir pacientai gydomi jose), globos-senelių namuose, darbo kolektyvuose, mokyklose. Kad sustabdyti protrūkį mokslininkai remiasi įvairiomis metodikomis, bet jos neveikia vien todėl, kad šiuo metu būtina, kad kuo daugiau žmonių tuo pat metu ’sustotų’ , lyg choras padarytų pauzę. Tiesiog tuo pat metu visi, jei leidžia darbo pobūdžis, gali pasislėpti savo namuose nuo šio viruso.

Šios rekomendacijos tikslas yra paaiškinti kuo paprasčiau, kaip labai lengvai galite išvengti infekcijos ir jaustis tikrai izoliuotu tik 14 dienų, o po to ciklais po 2 savaites plėsti kontaktų ratą. Mums reikia susitarti ir lapkričio 9 dieną visiems pradėti izoliuotis šeimomis, porelėmis, individualiai, nedidelėmis grupelėmis, jei gyvenate tame pačiame nuomojamame bute ir pan. Iliustracijoje parodyta šeima tiesiog, kad būtų lengviau pateikti pavyzdį. Sakykime, kad mama su vaikais gyvena Lietuvoje, tėtė grįžo iš komandiruotės užsienyjė. Iš karto jie negali susitikti, nes tėtė galėjo užsikrėsti virusu kelionės metu. Todėl Pirmas 2 savaites (46-47sav), jie izoliuojasi ir gyvena atskirai: mokosi iš namų, dirba iš namų, nesusitinka su kaimynais ir draugais. Jūs laisvai galite pasivaikščioti po parką, po mišką šalia namų, bet pagrindinė taisyklė – 0 kantaktų su kitais vaikais ir kitais žmonėm. Pirmojo ciklo pabaigoje, jei visi šeimos nariai yra sveiki, galima susitikti ir gyventi kartu kitas dvi savaites. Antras ciklas (48-49 sav) yra kontaktas tarp dviejų grupių. Jeigu niekam neatsiranda simptomų ir per trečiąjį ciklą (50-51 sav), kai galutinai turi išaiškėti ar Jūsų šeimose grupelėse yra sergančių ir yra visi sveiki, (52 sav)  galite švęsti Kalėdas su savo artimiausiais net ir močiutėmis, seneliais. Jokių tyrimų nereikia, jei nėra simptomų.

Šios schemos neįmanoma apgauti, jei bandysite nubėgti į kirpklą, į parduotuvę, į kokį nors slaptą renginį su draugais, labai tikėtina, kad galite susirgti COVID infekcija arba Jūs arba Jūsų šeimos nariai, nes šiuo metu infekcijos paplitimas visuomenėje yra didelis. Todėl, jei pasirenkate tokį būdą, pasistenkite jo laikytis. Jei yra bet koks įtarimas, kad kažkas iš šeimos narių suserga, visas  procesas sugrįžta į pradžią. Ligonis izoliuojasi, vykdo gydytojų ir visuomenės sveikatos specialistų nurodymus dėl papildomų tyrimų ir t.t. Jei atsitinka taip, kad kažkas iš šeimos narių ‘iškrenta iš izoliacijos‘, tuomet turi izoliuotis atskirai 14 dienų ir tik tuomet prisijungti prie šeimos, taip kaip ir darbuotojai dirbantys pandemijos metu.

Visi atvykę iš užsienio piliečiai turėtų 14 dienų izoliuotis specialiai pritaikytuose viešbučiuose, kad įsitikinti, kad tikrai neserga COVID infekcija. Pasibaigus karantino laikotarpiui, COVID testas turi būti neigiamas, kad įsileisti į Lietuvos teritoriją. Darbuotojai, kurie dirba ir kontaktuoja su kitais žmonėmis, turėtų gyventi atskirai nuo šeimos, jei įmanoma ir prisijungti tik po 14 dienų karantino.

Jūsų asmeninė atsakomybė ar Jūs susirgsite ar ne. Nuo gruodžio 1 dienos turėtų likti tik profesinės ligos COVID atvejai ir atvejai įgyti sveikatos priežiūros /globos įstaigose.

NĖRA KONTAKTO- NĖRA KORONOS.  

© Jolanta Griškevičienė. Kalėdinės atostogos tik su savo šeima kaip naujas būdas sustabdyti koronavirusinės infekcijos protrūkį. www.sleptuvevilties.blogspot.com, 2020-11-04.


Komentarai

  1. Jei 50-51 savaitę seneliai izoliuojasi, tai tuo metu tėvai su vaikais taip turėtų izoliuotis.

    2 ir 3 žingsnius galima apjungti į vieną. Taip sutrumpintumėme izoliavimosi procesą nuo 6 savaičių iki 4 savaičių.
    48-49 savaitę izoliuojasi (1) mama su vaikais ir (2) tėtis.
    50-51 savaitę izoliuojasi (1) mama, tėtis ir vaikai, ir (2) seneliai.
    52 savaitę visa šeima švenčia kalėdas.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Kuo vėliau pradedame, tuo mažiesnis būrelis saugiai gali susirinkti per Kalėdas :). Ačiū už komentarą Algimantai. Kuo vėliau pradedame, tuo mažiesnis būrelis saugiai gali susirinkti per Kalėdas :). Esmė tame, kad karantinas yra laikotarpis izoliuotis, kad suprastume ar sergame ar ne. Sergantys turi gydytis, o sveiki gali prisijungti pries sveikos visuomenės. Kol kas tikro karnatino dar nebuvo Lietuvoje suorganizuota, o tik tam tikri jo elementai. Tam, kad įsitikinti ar esi užsikrėtęs reikia 14 dienų laikotarpio. Jei padarytume tai draugiškai visi kas galime tuo pat metu efektas būtų dar didesnis ir per Kalėdas tikrai sumažėtų infekcijos atvejų ir mirčių. Papildomas 2 savaites uždėjau įsitikinti ar viskas tikrai tvarkoje po kontakto 48-49 sav. ir jei norima susijungti su brolio, sesės ar draugų šeima. Kalėdoms paliekant jautriausią grupę - senelius.

      Panaikinti

Rašyti komentarą